Teknik Temu Duga Berasaskan Kompetensi (CBIT): Menguasai Kaedah STAR | PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN
» ARTIKEL » Teknik Temu Duga Berasaskan Kompetensi (CBIT): Menguasai Kaedah STAR

Teknik Temu Duga Berasaskan Kompetensi (CBIT): Menguasai Kaedah STAR

oleh Rudy Ludinata, Timbalan Pengarah CEM

Dalam landskap temu duga pekerjaan yang dinamik, majikan semakin menggunakan teknik temu duga berasaskan kompetensi untuk mengenal pasti calon yang sesuai untuk organisasi mereka. Salah satu strategi yang paling berkesan dalam kaedah ini adalah teknik STAR, yang merujuk kepada Situasi, Tugasan, Tindakan, dan Hasil. Menguasai pendekatan ini dapat meningkatkan peluang calon untuk menarik perhatian majikan berpotensi. Mari kita teroka Teknik Temu Duga Berasaskan Kompetensi (CBIT) dan mengupas kaedah STAR dengan lebih mendalam.

1. Memahami Temu Duga Berasaskan Kompetensi:

Temu duga berasaskan kompetensi adalah penilaian yang tersusun yang direka untuk menilai kemahiran dan sifat-sifat tertentu yang penting untuk pekerjaan tertentu. Berbanding bertanya soalan umum, majikan memberi tumpuan kepada pertanyaan mengenai pengalaman terdahulu calon, mencari contoh konkrit tentang bagaimana mereka mengendalikan pelbagai situasi. Pendekatan ini mengandaikan bahawa perilaku lampau adalah petunjuk yang kuat tentang prestasi masa depan.

2. Kaedah STAR yang Dijelaskan:

S - Situasi: Mula dengan memetakan latar belakang. Terangkan konteks atau situasi di mana anda menunjukkan suatu kompetensi khusus. Berikan butiran yang relevan untuk membantu pemeriksa memahami senario yang anda hadapi.

T - Tugasan: Tentukan tugasan atau objektif yang perlu anda capai dalam situasi tersebut. Jelaskan peranan dan tanggungjawab anda serta soroti apa yang dijangkakan daripada anda.

A - Tindakan: Terangkan langkah-langkah yang anda ambil untuk menangani situasi tersebut dan melaksanakan tugasan. Fokuskan pada usaha individu anda sambil menekankan kemahiran, keupayaan menyelesaikan masalah, kepimpinan, dan kerjasama.

R - Hasil: Akhiri dengan menggambarkan hasil daripada tindakan anda. Apa yang dicapai hasil dari usaha anda? Tekankan kesan positif yang anda buat dan kuantiti/ kualiti hasil jika mungkin. Majikan berminat dengan pencapaian yang boleh diukur dan sumbangan anda terhadap kejayaan organisasi sebelum ini.

3. Menguasai Kaedah STAR:

- Sediakan Contoh Komprehensif: Sebelum temu duga, kenal pasti situasi yang relevan daripada pengalaman terdahulu anda yang menonjolkan kemahiran dan kompetensi anda. Contoh ini sepatutnya melibatkan pelbagai senario, termasuk cabaran, pencapaian, konflik, dan kerjasama.

- Sesuaikan Respons Anda: Dengar dengan penuh perhatian soalan-soalan pemeriksa dan pilih contoh yang sejajar dengan kemahiran yang diperlukan untuk pekerjaan tertentu. Sesuaikan respons anda untuk memadankan dengan kompetensi yang majikan cari.

- Amalkan Menstruktur Respons Anda: Strukturkan jawapan anda menggunakan kaedah STAR. Latihan ini memastikan jawapan anda teratur, ringkas, dan memberi kesan, meninggalkan kesan yang kuat pada penemuduga.

- Jadilah Jujur dan Sahih: Semasa menunjukkan kemahiran anda, berterus terang tentang pengalaman anda, termasuk cabaran yang anda hadapi. Kejujuran anda amat dihargai. Selain itu, bersikap ringkas dalam jawapan anda, memberi tumpuan kepada butiran penting untuk mengekalkan perhatian penemuduga.

4. Mengapa Kaedah STAR Berkesan:

- Menunjukkan Kemahiran Dengan Efektif: Kaedah STAR membolehkan anda mempamerkan kemahiran dan kebolehan anda dengan cara yang teratur, menjadikannya lebih mudah bagi pemeriksa menilai kompetensi anda.

- Menyediakan Contoh Yang Jelas: Menggunakan contoh sebenar membuat jawapan anda lebih konkrit dan mudah diingati. Contoh yang jelas menunjukkan penggunaan kemahiran anda dalam pelbagai situasi.

- Membantu Penemuduga Menilai Kompetensi: Kaedah STAR membolehkan majikan menilai calon secara sistematik berdasarkan kompetensi tertentu, memastikan proses penilaian yang adil dan menyeluruh.

Sebagai kesimpulannya, menguasai Teknik Temu Duga Berasaskan Kompetensi (CBIT) menggunakan kaedah STAR adalah sangat berharga dalam pasaran pekerjaan yang kompetitif masa kini. Dengan mempamerkan kemahiran dan kompetensi anda melalui contoh sebenar, anda tidak hanya berjaya menarik perhatian majikan berpotensi, tetapi juga meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan pekerjaan. Latihan, persediaan, dan ketulusan adalah kunci untuk mencapai kejayaan dalam temu duga berasaskan kompetensi. Oleh itu, terimalah kaedah STAR, pamerkan kemampuan anda dengan keyakinan, dan sertai temuduga  penuh keyakinan. Majikan masa depan anda menanti untuk kagum dengan pencapaian STAR anda.

+++

Nota: Topik menjawab temuduga kerja - Kaedah CBIT-STAR ini telah disampaikan oleh penulis di Karnival Kerjaya dan Keusahawanan UPM: Career @MOHE 2023.

Muat turun e-nota syarahan beliau di sini.

Tarikh Input: 21/10/2023 | Kemaskini: 22/10/2023 | ludinata

SXEcTA4~